EFP ERN
WELKOM

MAKELAARDIJ

Bent u geïnteresseerd in het kopen van een gezellig stadsapartement in Alanya, luxe verblijf met zeezicht of een verbazingwekkende villa in de omgeving van Alanya? Dit is wat u krijgt, als u zich aansluit bij de EFP ERN familie:
Professioneel advies over het kopen van een woning in Turkije, de keuze van de juiste woning op basis van uw wensen en over de mogelijkheden van de financiering ervan. Elk van onze getalenteerde medewerkers geven u graag alle informatie die u nodig heeft.

Persoonlijke begeleiding tijdens het gehele aankoopproces van uw onroerend goed. De beste manier om de geschikte woning te kiezen in Turkije is om het zelf te zien en we tonen u graag onze beschikbare appartementen en villa's.
Volledige juridische bijstand, zodra u besluit om een van onze appartementen of villa's te kopen. Wij begrijpen dat het proces van het kopen van een woning in Turkije aanzienlijk kan afwijken van wat u gewend bent. Bovendien bent u misschien niet in staat om naar Turkije te reizen voor elke gewenste handtekening. Wij kunnen namens u alle wettelijke vereisten voldoen.

Na het kopen van uw woning in Alanya stopt onze samenwerking niet, het begint dan pas. Wij zijn uw rechterhand in Turkije en helpen u met alles wat u nodig hebt, bijvoorbeeld het openen van een Turkse bankrekening, het betalen van elektriciteits- en waterrekeningen, verzekeringen, het inrichting van uw woning, enz. Bovendien, als u een luchthaven transfer moet regelen van of naar uw vakantiehuis of als u een schoonmaakservice nodig heeft, kunt u gerust vooraf contact met ons opnemen en wij regelen het voor u.ISKAN

Iedereen die al eens bezig geweest is met vastgoed in Turkije weet dat de Tapu het belangrijkste document is bij de aankoop van een appartement of villa in Turkije. Iets minder bekend – maar daarom niet minder belangrijk – is de Iskan. De Iskan is eigenlijk de "woonvergunning" of “gebruiksvergunning” van het pand. Het is een beetje een rare uitdrukking, maar daar komt het eigenlijk op neer. De Iskan betekend dat het vastgoed is goedgekeurd door de officiële instanties voor gebruik zoals vermeld in de bouwvergunning. De Iskan geeft de toelating het gebouw te "gebruiken", te bewonen; en bevestigd dat er voldaan werd aan de bouwvoorschriften, dat de sociale lasten voor de bouwvakkers werden betaald enzovoort. Een van de doelstellingen van de Iskan is zwartwerk tegen te gaan; en het gebeurd heden ten dage nog wel eens dat een Iskan niet afgeleverd wordt omdat de sociale lasten niet betaald zijn door het bouwbedrijf.
Vroeger waren er twee soorten Iskan: de Genel Iskan en de Ferdi Iskan. De Genel Iskan was een document dat het vastgoed door de overheid was goedgekeurd voor gebruik op basis van de bouwvergunning, waarbij het bouwbedrijf geacht werd alle formaliteiten voor het bekomen van de Iskan te vervullen (en alle reglementeringen na te leven). Dit betekende nog niet dat dit dan ook daadwerkelijk gebeurde … Daarom was het noodzakelijk achteraf de Ferdi Iskan te verkrijgen, een soort van identiteitskaart van het vastgoed, waarbij de eigenaar verondersteld werd de nodige formaliteiten te vervullen en aan te tonen dat alles in orde was. Dat dit nogal eens problemen veroorzaakte behoeft geen betoog …

Het gevolg was dan ook dat gedurende tientallen jaren de Iskan slechts zelden gecontroleerd werd door de overheid noch de koper (Het had weinig zin vermits ze toch zelden in orde waren). Dit leidde tot de nogal absurde situatie dat bijna ongeveer 70% van de gebouwen in Turkije geen Iskan had. Deze situatie kwam zowel de projectontwikkelaars als de kopers goed uit; want door het ontbreken van de Iskan was de kadastrale waarde veel lager, wat op zich dan weer als gevolg had dat de jaarlijkse vastgoedbelasting ook een stuk lager was. Het systeem van een veel te lage kadastrale waarde is trouwens nog steeds gemeengoed in Turkije , wat als voordeel heeft dat u zeer weinig eigendomsbelasting betaald.

Waarom is de zo Iskan zo belangrijk?
Langzaam maar zeker werden de wetten strenger, de procedures aangescherpt, en er werden steeds meer voorwaarden opgelegd. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen en sedert 2014 worden de bouwbedrijven verplicht de reglementeringen na te leven en wordt er nog slechts één soort Iskan uitgegeven, die eenvoudigweg Iskan wordt genoemd. Tegelijkertijd met de invoering van de nieuwe reglementeringen voor de algemene Iskan werden ook de controles opgevoerd. Heden ten dage is het onmogelijk een aansluiting te krijgen op de nutsvoorzieningen zoals water en elektriciteit zonder Iskan. Dit betekend natuurlijk een serieuze stok achter de deur: wie wil er nu een vastgoed in Turkije kopen zonder Iskan zodat je geen water, gas of elektriciteit kan krijgen?

Jammer genoeg stonden projectontwikkelaars nu niet bepaald in de rij om de nieuwe reglementeringen toe te passen en wordt er nog steeds vastgoed in Turkije te koop aangeboden dat niet aan de voorschriften voldoet en bijgevolg geen Iskan heeft. Het is daarom van het grootste belang voor uzelf dat u bij de aankoop van vastgoed in Turkije beroep doet op een professionele makelaar zoals EFP die alle documenten zoals de Iskan en de Tapu grondig controleert alvorens deze in zijn portefeuille op te nemen. Wij weigeren elk pand in ons aanbod op te nemen waarvan de officiële documenten zoals de Tapu en de Iskan niet 100% in orde zijn. Wij werken enkel samen met betrouwbare projectontwikkelaars die een uitstekende reputatie genieten, zodat u nog wij voor verrassingen komen te staan.

Juridisch advies

Het kan gebeuren dan u geconfronteerd wordt met situaties waarin het wenselijk of zelfs essentieel is om een specialist te raadplegen die u van het nodige juridisch advies in Turkije kan voorzien. Bij twijfelachtige omstandigheden of indien u voelt dat u niet over de nodige informatie beschikt loont het dan ook de moeite externe experten zoals een advocaat of een notaris in te schakelen.
Voorkomen is immers beter dan genezen; en hun advies kan ervoor zorgen dat u de juiste beslissingen kan nemen en het risico zoveel mogelijk kan beperken. Turkije is tenslotte voor vele Europeanen nog vrij onbekend terrein op juridisch gebied en de assistentie van een Nederlandstalige advocaat in Turkije kan dus van groot nut zijn bij diverse activiteiten en omstandigheden.

Om enkele voorbeelden te noemen: U wil een eigen zaak beginnen in Turkije maar heeft er geen flauw benul van hoe zoiets in zijn werk gaat, wat de wettelijke voorschriften en formaliteiten zijn, waar u op moet letten, waar u moet zijn voor wat enzovoort. Of u wil een Turks bedrijf opkopen maar zou graag eerst een externe audit laten uitvoeren om het bedrijf volledig door te lichten zodat u weet dat u geen kat ik een zak koopt. Of u wil een participatie verwerven in Turks bedrijf en wil weten hoe het zit met de verantwoordelijkheden van de andere partners, hun solvabiliteit en dergelijke. Ook in dergelijk geval is het nuttig een analyse te laten opmaken door derden.

Allemaal goed en wel, maar bij wie moet u zijn? Wie is gespecialiseerd in deze materie? U kan natuurlijk uw eigen mensen uit uw land van herkomst op de zaak zetten, maar de kans is klein dat zij op de hoogte zijn van de Turkse wetgeving en gebruiken of de Turkse taal beheersen; wat tenslotte een absolute noodzaak is om dit soort opdrachten te kunnen uitvoeren.
EFP heeft niet zelf een batterij juristen in dienst – we zijn tenslotte geen advocatenkantoor – maar adviseert u wel waar u moet zijn voor dergelijke zaken. Gedurende onze jarenlange ervaring hebben wij ettelijke klanten bijgestaan in het vinden van de juiste advocaat, adviseur of auditbureau.

Ook bij persoonsgebonden materie verlenen wij u advies waar u het beste terecht kan om bijvoorbeeld een huwelijkscontract af te sluiten of om de boedelverdeling bij een echtscheiding op een vlotte manier te laten verlopen.
Ook het opstellen van een testament betreffende de erfenis van uw villa of appartement in Turkije kan zeer nuttig zijn en uw nabestaanden veel beslommeringen besparen. Het contacteren van bekwame mensen die u het juiste advies verstrekken in zulke situaties kan achteraf heel wat ellende vermijden.

Net zoals wij het als onze taak zien u te helpen bij de inburgering in Turkije vinden we dat dit ook de dienstverlening van RealProinvest behoort: u adviseren bij het vinden van de juiste experts die u op een professionele manier juridisch advies kunnen verstekken. U zoekt een Nederlandstalige advocaat in Alanaya? Geen probleem, we geven u enkele adressen door. U zoekt een boekhoudkantoor dat gespecialiseerd is in financiële audits in de hotelbranche? Wij zorgen voor de geschikte contacten. Ook voor juridisch advies in Turkije kunnen onze klanten bij ons terecht.

THUISZORG

U bent op zoek naar ondersteuning of zorg in huis. Bij ERN zetten we ons dagelijks in voor iedereen die thuis hulp kan gebruiken. Ons streven is om u zo lang en gelukkig mogelijk thuis te laten wonen. Daarbij bepaalt u zelf op welke manier wij u kunnen ondersteunen.

We proberen een bijdrage te leveren aan het geluksgevoel van onze klanten. Bij alles wat we doen gaan we uit van de mogelijkheden en talenten van mensen. Ons doel is om een zo gelukkig mogelijk leven thuis mogelijk te maken voor iedereen. Daarom zijn wij niet alleen bezig met de hulp die iemand nodig heeft. We willen ook graag weten waar iemand gelukkig van wordt. Ons streven is om onze klanten in staat te stellen om de dingen te blijven doen die zij belangrijk vinden. Onze klanten bepalen zelf op welke manier wij kunnen ondersteunen, zodat zij zo lang en gelukkig mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

ERN begrijpt dat u graag zelf de regie voert om uw eigen leven te kunnen leiden. We gaan uit van wat u zelf kan; met ondersteuning van uw mantelzorger, uw netwerk en eventueel door middel van het inzetten van hulpmiddelen. De verpleegkundige gaat met u in gesprek en stemt met u af op welke manier we een bijdrage kunnen leveren in uw persoonlijke situatie. ERN biedt verzorging en verpleging bij u thuis met een goed opgeleid team van zorgprofessionals. U ontvangt de zorg vanuit een vast team van zorgverleners.

Verzorging & verpleging
Kunt u hulp gebruiken bij uw dagelijkse persoonlijke verzorging? Of heeft u door ziekte, ouderdom of een aandoening verpleegkundige hulp nodig? Dan helpen wij u graag met verpleging en/of verzorging aan huis. Wij begrijpen dat u graag zolang mogelijk thuis woont. Met de juiste verzorging of verpleging is dat zeker mogelijk.

Wat u van ons mag verwachten:
Heeft u verzorging of verpleging thuis nodig, dan kunt u een beroep doen op een deskundig team van verzorgenden en verpleegkundigen bij u in de buurt. Wij bieden hulp bij bijvoorbeeld het opstaan en naar bed gaan, douchen, aankleden en het aan– en uittrekken van steunkousen. Ook verpleegkundige zorg is mogelijk, zoals het toedienen van medicatie, wondverzorging, katheterzorg of stomazorg.
Onze wijkverpleegkundige gaat met u in gesprek om te kijken welke zorg u nodig heeft en gaat hierbij uit van wat voor u belangrijk is. Door de zorg regelmatig met u te evalueren en zo nodig bij te stellen, kunnen wij als ERN bijdragen aan een zo gelukkig mogelijk leven thuis.

Psychisch functioneren
Kun jij hulp gebruiken om gevoelens van bijvoorbeeld angst, somberheid of verwardheid onder controle te krijgen? Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Lichamelijk functioneren
Kun jij hulp gebruiken om grip te krijgen op je lichaamsbeweging, voeding of dag- en nachtritme. Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Financiën
Kun jij hulp gebruiken om je administratie op orde te krijgen, zodat je het daarna zelfstandig kan bijhouden? Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Huisvesting
Kun jij hulp gebruiken bij het zoeken naar andere woonruimte of zelfstandig wonen? Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Zingeving
Wil je samen in kaart brengen wat voor jou belangrijk is in het leven en waar je gelukkig van wordt. Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Sociaal functioneren
Wil je contacten met familie, vrienden of instanties verbeteren en/of behouden? Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.

Dagbesteding
Kun jij hulp gebruiken bij het zoeken en behouden van een passende dag invulling? Individuele begeleiding van ERN helpt je om bepaalde problemen aan te pakken. Samen maak je een plan en ga je aan de slag. Heel praktisch en altijd vanuit je eigen mogelijkheden.